Ергономия
UberDesk

Съществува научна дисциплина, която се занимава с подобряването на продуктивността, здравето, безопасноста и конфорта на хората. Нарича се ергономия. Основната цел на тази дисциплина е да окуражава бизнес мениджърите да правят нужното служителите им да се чувстват удобно на работните им места и в същото време да се намали риска от травми.

Някои от потребителите имат специални изисквания като левичари, далтонисти и т.н. Офисната екипировка трябва да бъде проектирана и оразмерена да се напасва по специфичните нужди на потребителя.

Ергономичните мебели могат да намалят болките и травмите, да увеличат продуктивността и да намалят оплакванията и дискомфорта. Позволяват всеки потребител за организира работното си място според изискванията на работата и ежедневните задачи.

Когато се организира едно офис пространство, за офис мебелите трябва да се вземе в предвид да не се допуска: 

 • Статична стойка
 • Повтаряеми движения
 • Слаб достъп
 • Трудни за управление контроли

Следователно мебелите, които са избрани, трябва да са подходящи за вида работа и да могат да се адаптират към различни задачи. Офисните места трябва да се проектират внимателно да отговарят на нуждите на служителя.

Три неща трябва да бъдат направени, когато се говори за ергономия.

 1. Подобрени човешки способности
 2. Да се премахнат ограниченията на хората
 3. Промотиране на приемствеността на потребителя

За изпълнението на тези цели има няколко основни ключови момента, които трябва да се вземат в предвид.

 • Екипировка – видео изходи.
 • Дизайн на софтуера – дизайн на системата и екрана с лесна употреба.
 • Дизайн на работното място - столове, работни повърхности и аксесоари.
  Среда – планиране на пространството, използването на цветове, светлина, акустика, качество на въздуха и термални фактори.
 • Обучение – подготовката на служители да използват технологията.

Препоръки за проектиране на ергономично работно място:

 1. Правилната височина зависи от потребителят, столът и други фактори, които са свързани с потребителя и бюрото. По стандарт потребителя трябва да може да седи на бюрото с клавиатура на място и да може да поддържа 90 – 100 градуса ъгъл на ръцете и изправени китки, докато пише, както в седнало положение, така и в изправено при използването на ергономично бюро.
 2. Място за краката: Пространството около краката трябва да е достатъчно и да позволява промяна на позицията дори при наличие на поставка за клавиатура. По стандарт разстоянието между краката на бюрото не трябва да е по-малко от 100 см. Там, където са краката не трябва да има чекмеджета и рамки.
 3. Плотът на бюрото трябва да е достатъчен голям за всичката екипировка, документи, книги и други материали нужни, докато се работи на компютъра. Работейки на стол под неподходящи ъгли, има потенциала за болки във врата и други части на тялото. Често използваните предмети трябва да се намират близо (на една ръка разстояние). По стандарт плотът трябва да не бъде по-малък на дължина от 120 см. Дълбочина от 80 см дава гъвкавост на използване на работната зона. Зоната може да бъде по-голяма при добро управление на кабелите.

Да не се забравя, че седенето по цял ден не е добра идея за здравето, нито пък стоенето. При създаването на офис място вземи ергономично бюро с регулиране на височината, което позволява потребителя да сменя позицията! Това, може би, е една от най-важните препоръки, които трябва да имате в предвид!

Проектирането на офисите и работните места за служителите, спазвайки правилата за ергономия, е отлична бизнес инвестиция. Ако планираш умно, не е нужно да инвестираш много и всички ползи ще са за фирмата и екипа ти. Едно е сигурно – заслужава си да се направи!

 

 

Последни 5 новини

Ергономичните бюра и упражнения

Ергономичните бюра и упражнения...

Вече обяснихме колко е важно за хората да имат ергономична р...

още...
Как изглежда един модерен офис?

Как изглежда един модерен офис?...

Офисите вече не са това, което са били в миналото. Белите ст...

още...
Какво е ергономично бюро?

Какво е ергономично бюро?...

Чувал ли си за ергономичните бюра? Ако не, нека ти дадем мал...

още...
Ергономия

Ергономия

Съществува научна дисциплина, която се занимава с подобряван...

още...

Други новини за UberDesk